
Fonterutoli Mazzei
2000
Chianti Classico
D.O.C.G.
Italie
Produced from Sangiovese grapes grown in vineyards with extremely different characteristics, this is the estate's second wine. It is remarkable for its complexity and elegance as well as its character, which perfectly displays the synergy of variety and terroir.
Winery location: Loc. Fonterutoli - Commune of Castellina in Chianti (Si)
Grape varieties: 100% SangioveseAlcohol: 13.50 % volTotal acidity: 5.7 grams/literLocation of vineyard: Fonterutoli: 450 m. (1,476 ft.), west - southwestern exposure Badiola: 450 m.(1,476 ft.), west - southwestern exposure Belvedere: 300 m.(920 ft.), southestern – southwestern exposure
Training system: cordon trained, spur pruned
Harvest: hand picked from September 20th to October 5th
Fermentation temperature: 32° CPeriod of maceration: 15 daysAging: 12 months in small french oak barrels (228 lt.)
Bottling: December 2001 - January 2002Production: 200,000 bottles
Fonterutoli Mazzei chianti- classico 2004
Code SAQ : 00856484
Note de dégustation
Nez de cerise noire, de bois de cèdre et de torréfaction pour ce vin corsé et complexe. Rafraîchissant, il possède des tannins charnus et un équilibre hors du commun.
Accord gourmand
Ce vin se marie merveilleusement bien à du poulet cacciatore ou à un navarin d'agneau. Ses fromages de prédilection sont le romano et le grana padano.
Commentaire
Ce vin est composé à 100 % de sangiovese. Mettre en carafe 60 minutes avant de servir. Prêt à boire, mais peut se conserver jusqu'en 2010.
2000
Chianti Classico
D.O.C.G.
Italie
Produced from Sangiovese grapes grown in vineyards with extremely different characteristics, this is the estate's second wine. It is remarkable for its complexity and elegance as well as its character, which perfectly displays the synergy of variety and terroir.
Winery location: Loc. Fonterutoli - Commune of Castellina in Chianti (Si)
Grape varieties: 100% SangioveseAlcohol: 13.50 % volTotal acidity: 5.7 grams/literLocation of vineyard: Fonterutoli: 450 m. (1,476 ft.), west - southwestern exposure Badiola: 450 m.(1,476 ft.), west - southwestern exposure Belvedere: 300 m.(920 ft.), southestern – southwestern exposure
Training system: cordon trained, spur pruned
Harvest: hand picked from September 20th to October 5th
Fermentation temperature: 32° CPeriod of maceration: 15 daysAging: 12 months in small french oak barrels (228 lt.)
Bottling: December 2001 - January 2002Production: 200,000 bottles
Fonterutoli Mazzei chianti- classico 2004
Code SAQ : 00856484
Note de dégustation
Nez de cerise noire, de bois de cèdre et de torréfaction pour ce vin corsé et complexe. Rafraîchissant, il possède des tannins charnus et un équilibre hors du commun.
Accord gourmand
Ce vin se marie merveilleusement bien à du poulet cacciatore ou à un navarin d'agneau. Ses fromages de prédilection sont le romano et le grana padano.
Commentaire
Ce vin est composé à 100 % de sangiovese. Mettre en carafe 60 minutes avant de servir. Prêt à boire, mais peut se conserver jusqu'en 2010.
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